Aktuális ajánlatunk

Gyogysz Gondozas

Egészségvédelem


Elérhetőségünk

Patikánk bejárata

Mária Web


Mellékhatás?

Mellekhatas bejelentes

Gyógyszer-Info

OGYEI logo hiv

Látogatott oldalak...

Oldalletöltések száma: 1920175

Figyelmeztetés

A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresésének szükségességét. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!

kullancscsipeszGyorsteszt Lyme-borreliosist okozó borreliák (B. garinii, B. afzelii és B. burgdorferi sensu stricto) direkt kimutatására kullancsból. A kullancs pozitív vizsgálati eredménye esetén konzultálni kell szakemberrel!A Fassisi® BoTick Kullancs Teszt a leggyorsabb borrelia (B. garinii, B. afzelii és B. burgdorferi sensu stricto) direkt kimutatást kínálja kullancsból.

 

LYME-BORRELIOSIS
Világszerte több mint 800 kullancsfaj ismert, amelyek két fő családba sorolhatók: óvantagok és kullancsok. Az óvantagok főleg a trópusokon és a szubtrópusokon
fordulnak elő. A kullancsok egységestestű élősködők, amelyek közé a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) is tartozik, világszerte elterjedtek és a Lyme-borreliosis (régi nevén: Lyme-kór), illetve az FSME (agyvelő- és agyhártyagyulladás vírus) stb. fertőzés terjesztői. Míg az FSME vírus a kullancsok nyálmirigyében található és a csípés során közvetlenül átvihető az áldozatra, addig a borreliák a kullancs középbelében találhatók. A borreliák a szívóaktus közben terjednek és csak néhány óra után jutnak át a nyálmirigyen keresztül az áldozatba. Így a szúrás időpontja utáni első órákban még nem feltétlenül áll fenn a borrelia-fertőzés komoly veszélye. A borreliák kullancsból történő kiáramlása csak a kullancs szívásának kezdete után kb. 2 órával kezdődik és a tetőpontját kb. 72 órával utána éri el. A Lyme-borreliosis megbetegedés képe sokféle lehet, mind az embereknél, mind az állatoknál. Így a Lyme-borreliosis betegségképének világos körülhatárolása ma még nem teljesen lehetséges. Ha egy kullancs teleszívta magát vérrel, nem zárható ki, mint potenciális borrelia-terjesztő és a kullancsot meg kell vizsgálni az esetleges borrelia-fertőzöttségre.
A kullancs pozitív vizsgálati eredménye esetén konzultálni kell szakemberrel!

A TESZT ELVE
A Fassisi® BoTick Kullancs Teszt egy membrán Immunoassay és a kullancsból való direkt borrelia kimutatást teszi lehetővé. A borrelia-antigének polyklonikus ellenanyagokkal, mint fogadókkal konjugált borrelia-ellenanyagok segítségével mutathatók ki. A kapilláriserőnek köszönhetően halad végig a kullancsból vett minta a tesztcsíkon. A tesztcsík régiójában a kész borrelia antigén-ellenanyag komplexet az immobilizált fogadó reagens köti meg. A kontrollrégióban, a C jelnél minden esetben meg kell jelennie egy piros csíknak! Ez a teszt működése kontrolljául szolgál, megmutatja, hogy a folyadék teljesen végighaladt-e a membránon. A teszten a T jelnél megjelenő második piros csík a kullancsból vett mintában borrelia jelenlétét igazolja, azaz pozitív eredményt jelent. Ha nincs borrelia a tesztben, nem jön létre borrelia antigén-ellenanyag komplex és nem jelenik meg piros csík a teszten a T jelnél lévő régióban, azaz ilyenkor a tesztet negatívnak kell értékelni.

A TESZTKAZETTA FELÉPÍTÉSE
A tesztkazetta műanyag burkolatában egy tesztcsík van, amelynek jobb oldalán a mintanyílás, középen pedig a reakcióablak található. Mivel a tesztcsík burkolatban
van, csak a burkolat nyílásain keresztül látható. A tesztcsík reakcióablakában található a kontrollrégió (C jel) és a tesztrégió (T jel).

FIGYELEM
● a teszt nem beteg diagnosztikum
● csak kullancsból vett mintánál lehet használni
● csak egyszer használatos
● a kazettát a kinyitás után azonnal fel kell használni
● figyeljen a szükséges kullancsnedvből vett minta mennyiségre
● a próbaanyagot ne a reakcióablakba adagolja
● ne érintse meg a reakcióablakban a tesztcsíkot
● ne használja a tesztet a lejárati időn túl
● ne használja a tesztet, ha sérült a csomagolás
● tartsa be a megadott várakozási időket
● a tesztet csak a megadott hőmérsékleten szállítsa, tárolja és használja
● gyermekek elől gondosan elzárva tartandó

A TESZT RÉSZEI
● tesztkazetta pipettával és nedvszívó párnával
● 1 mintacsövecske
● 1 reagens csövecske pufferrel (4 ml)
● 1 fapálca
● 1 használati utasítás
● 1 pár polyetilén kesztyű

MINTAVÉTEL

Óvatosan, teljesen távolítsa el a kullancsot „fejjel” (szúró-szívó szájszervvel) együtt. Ehhez a szakszerű eltávolító eszközök közül például a kullancs-eltávolító kanalat használja. A teszt rögtön a kullancs kivétel után kivitelezhető vagy elvégezhető későbbi időpontban, de az eltávolított kullancsot a mintacsőben, hűtve tárolja a vizsgálatig.
A már beszáradt kullancsok is tesztelhetők 20 perces puffer oldattal történő beáztatás után.

A TESZT KIVITELEZÉSE
A teszt kivitelezése a kullancs méretétől függ.
Ha kicsi (lárva, nimfa) vagy közepes méretű (kifejlett/imágó) kullancsot kell tesztelni (a kullancs teste még nem mutat jelentős méret-megnagyobbodást) a tesztet az I. leírás szerint kell kivitelezni.
Ha nagy, vérrel teleszívott (kifejlett/imágó) kullancsról van szó, akkor a tesztet a II. leírás szerint kell kivitelezni.

I. A TESZT KIVITELEZÉSE KICSI VAGY KÖZEPES KULLANCS ESETÉN
  1. Tegye a kullancsot a mintacsövecskébe. Töltse fel pipettával (a tesztkazetta zacskójában található) 2 csepp pufferel.
  2. Nyomja szét a kullancsot a fapálca hegyes és tompa vége segítségével. Figyelem: A kullancs felaprítása után a folyadéknak enyhén el kell színeződnie.
  3. Adjon hozzá szükség szerint további 1-3 csepp puffert, hogy megfelelő mennyiségű folyadék álljon rendelkezésre.
  4. Zárja be a mintacsövecskét és rázza össze erősen.
  5. Vegyen ki a pipettával a mintacsövecskéből kullancsnedvet és cseppentsen 3 cseppet a tesztkazetta próbanyílásába. A folyadék elkezd felfutni a tesztcsíkon. Figyelem: Ha a folyadék nem fut fel egyenletesen, cseppentsen hozzá egy további csepp puffert a mintanyílásba. A mintanyílás ne folyjon túl. Folytassa a teszt kiértékelésével.
II. A TESZT KIVITELEZÉSE NAGY KULLANCS ESETÉN
  1. Tegye a vérrel teleszívott kullancsot a mintacsövecskébe.
  2. Nyomja szét a kullancsot a fapálca hegyes és tompa vége segítségével.
  3. Vegyen ki a pipettával (a tesztkazetta zacskójában található) a mintacsövecskéből kullancsnedvet. Figyelem: Minél folyékonyabb a kullancsnedv, annál jobban fog a tesztcsíkon felfutni.
  4. Cseppentsen 1 csepp kullancsnedvet a tesztkazetta minta nyílásába.
  5. Végül tegyen bele 2 további csepp puffert. A folyadék elkezd felfutni a tesztcsíkon. Figyelem: Ha a folyadék nem fut fel egyenletesen, adjon hozzá egy további csepp puffert a mintanyílásba. A mintanyílás ne folyjon túl.
KIÉRTÉKELÉS
5-10 perc múlva a teszt kiértékelhető. Várjon, amíg a folyadék elér a tesztcsík végéig és nézze meg a reakcióablakot. A reakcióablakban egy vagy két piros csík fog megjelenni a tesztcsíkon.

ALKALMAZÁSI TERÜLET
A teszt nem beteg diagnosztikum. A tesztet kizárólag kullancs vizsgálatára fejlesztették ki. A teszt pozitív eredménye borrelia-jelenlétet mutat a kullancsban.

TÁROLÁS ÉS ELTARTHATÓSÁG
A lehegesztett tesztkazetta szobahőmérsékleten +4°C és +30°C között a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül használható fel. A tesztkazettákat nem szabad lefagyasztani. A maximális eltarthatóság a gyártástól számított 24 hónap.

Gyártó
Fassisi, Gesellschaft für Veterinärdiagnostik
und Umweltanalysen mbH
Robert-Bosch-Breite 23, D-37079 Göttingen

Forgalmazó
Bio-Herb Kft.
7200 Dombóvár, Hunyadi tér 27.

Forrás: bio-herb.hu

Minden jog fenntartva Mária Patika 2007